Sablare jante
Sablarea este acțiunea mecanică de curațare a suprafețelor metalice folosind aer comprimat și un agent abraziv , în cazul nostru nisip cuarțos.
Această acțiune are rolul de a pregăti suprafața metalelor pentru etapele următoare în procesul de recondiționare ( ex. vopsire electrostatică )
Pe lângă jante oferim servicii de sablare și pentru caroserii auto în vederea restaurării dar și a subansamblelor underbody( punți, brațe, tendoane, galerii evacuare, etc.)
în teorie orice suprafață metalică poate fi supusă unui astfel de procedeu (biciclete, cadre și alte piese moto)
Sablare De Finete: Servicii De Sablare Jante si Restaurarea Jante
Sablare de finete nu mai este un termen exotic în vocabularul curent, dar încă sunt destul de mulți oameni ce devin confuzi la auzirea lui. În acest sens, SRZPowderCoating.ro își propune să discute pe marginea acestui subiect pentru ca potențialii noștri clienți să înțeleagă procesul. Poate cel mai important lucru pe care trebuie să îl rețineți este că acest proces poate fi extrem de periculos, mai ales dacă este realizat fără proceduri adecvate de siguranță.
Pentru a evita potențialele accidente este esențial ca lucrătorii să fie familiarizați cu fenomenul, să aveți cunoștințe teoretice și practice și bineînțeles să dispună de spațiul aferent, dotat și echipat corespunzător. Cel mai bun mod de a înțelege acest procedeu de sablare de finete este să începem cu deslușirea modului de funcționare. Sablarea este procesul de finisare sau curățare a suprafețelor solide, prin suflarea unor materiale abrazive. Acestea pot fi alice metalice, sticlă sau nisip.
Atunci când dorim să pregătim o suprafață în vederea vopsirii, este esențial să o curățăm corespunzător. Iar dacă suprafața este complexă ne vedem puși în imposibilitatea de a găsii o metodă eficientă de curățare, care să atingă toate părțile acesteia. Având însă la dispoziție o camera de sablare, pericolul generat de viteza particulelor de nisip angrenate de aerul comprimat este ținut sub control iar aceste particule vor putea atinge toate suprafețele reperului de sablat.
Trebuie specificat că fiecare tip de suprafață acceptă un anumit tip de material de sablare, în cazul în care nu respectăm această cerință de bază putem compromite suprafața materialului și rezistența sa mecanica. Iar dacă la început operațiunile de sablare de finete erau specifice marilor unități industriale, precum șantiere navale sau industria metalurgică, astăzi ele acoperă o arie mult mai largă, fiind întâlnite inclusiv în ateliere specializate în activități de detailing auto, cum este SRZPowderCoating.ro.
Cât de importantă este operațiunea de sablare de finete pentru sablare jante înaintea vopsirii?
Sablare de finete este o operațiune esențială, ce trebuie în mod obligatoriu realizată înaintea vopsirii. Cu toate acestea, procesul de sablare nu este pentru toată lumea, particulele abrazive pot călătorii pe distanțe lungi, provocând mizerie și chiar accidente. Este obligatoriu ca această operație să fie realizată în spații dedicate, cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Echipamentul de protecție va fi format din salopetă, mănuși de protecție, ochelari de protecție și în mod obligatoriu capul va fi acoperit cu o cască de protecție sau o șapcă cu armături de plastic, capabilă să preia șocurile.
Încălțămintea de protecție este și ea obligatorie pentru lucrători iar accesul în hala de sablare este restricționat în timpul operației. După realizarea operației de sablare jante veți remarca aspectul deosebit pe care acestea îl capătă. După o curățare atentă a acestora cu o cârpă curată sau cu detergent, diferența din jantele sablate și unele noi este greu sesizabilă.
Curățarea post-sablare nu are doar rol estetic, particulele fine rămase pe jantă în urma operației poate genera ulterior zgârieturi neplăcute. După curățarea suprafețelor, o opțiune foarte bună este acoperirea cu pulbere. Aceasta este foarte utilă pentru jantele mașinii deoarece previne formarea bulelor, fiind un excelent strat de protecție. Pe lângă rolul protectiv, acoperirea cu pulbere oferă și un finisaj impecabil, îmbunătățind în mod substanțial aspectul jantelor mașinii. Un alt beneficiu oferit de operațiunea de sablare jante este ca îndepărtează contaminanții duri si face ca stratul de pulbere sa adere mai bine.
Pe lângă faptul că vopseaua dumneavoastră durează mai mult, sablare poate îmbunătăți și durabilitatea jantelor mașinii dumneavoastră. Veți economisi bani, deoarece stratul de pulbere se va lipi mai bine ca niciodată de jantele vehiculului dumneavoastră. Această operațiune vă va economisi timp și bani dar în același timp va modifica substanțial aspectul mașinii dumneavoastră, făcând-o să arate mult mai bine!
Beneficiile operației de sablare jante metal
Sablare jante metal aduce după sine multe avantaje, în continuare vom analiza unele dintre ele. Sablarea roților este un proces excelent de pregătire a suprafeței unui automobil. Cu toate acestea, dacă nu ești sigur cum să procedezi, iată câteva sfaturi. În primul rând, asigurați-vă că aveți un blaster profesionist pentru a efectua lucrarea. Apoi, alegeți materialul de sablare cu atenție. Materialul abraziv care este aruncat pe piese este transportat în dulapul de sablare printr-o roată care este încărcată într-un buncăr.
Acest buncăr alimentează apoi jeturile de oțel sau nisip abraziv în centrul rotorului roții. Rotorul rotește apoi roata, transportând nisipul abraziv într-o deschidere din dulapul de sablare. O altă tehnică este sablarea cu roți, care folosește o rotativă pentru a aplica abraziv pe suprafața de sablat. Deși această metodă este similară cu sablarea tradițională, folosește materiale reciclabile, dar este mai puțin portabilă, fiind dificil de operat și acoperit suprafețele neuniforme.
O altă metodă este sablarea cu sodă, aceasta folosind bicarbonat de sodiu ca abraziv, care este foarte eficient. Abrazivul se rupe în bucăți mai mici după impact, îndepărtând murdăria și contaminanții de pe suprafață. Aceasta nu este însă recomandată pentru sablare jante metal, existând riscul ca reacția chimică dintre sodă și metal să afecteze structura celui din urmă. În același timp, sablarea cu sodă impune condiții de siguranță mai stricte decât sablarea tradițională.
Probabil că vizionarul veteran de război Benjamin Chew Tilghman, cel care a inventat acest proces, ar fi fermecat de evoluția tehnologiei. Mai cu seamă ca el nu a făcut decât să se inspire din natură, observând efectele nisipului mișcat de vânt asupră ferestrelor. Astfel a decis să încerce să implementeze o nouă tehnologie, pe care a și patentat-o în 1870, în Marea Britanie, urmând ca în 1871, Institutul Franklin să-i acorde medalia Elliot Cresson pentru invenția sa.
Sablare jante aluminiu și efectele asupra calității conducerii autoturismului
Sablare jante aluminiu are multiple avantaje, dar cel mai important este că vă ajută să îndepărtați vopseaua, murdăria sau coroziunea de pe suprafața jantelor autoturismului. După sablare, roata poate fi lustruită sau vopsită, iar dacă sunteți în căutarea unei schimbări mai dramatice, puteți lua în considerare realizarea unui finisaj personalizat. Trebuie avut în vedere că în ambele cazuri ar trebui să vă gândiți la angajarea unei companii profesioniste. În funcție de starea jantelor, sablarea poate deteriora aluminiul, făcându-l mai puțin durabil.
Această operație trebuie tratată cu deosebită atenție, deoarece o jantă deteriorată este un pericol potențial în trafic, putând provoca în orice moment o explozie. Chiar dacă aveți norocul să evitați accidentul, trebuie avut în vedere faptul că un automobil funcționează ca un sistem, iar în cazul în care un reper funcționează defectuos acesta afectează reperele din jur, generând vibrații și împiedicând autoturismul să aibă o deplasare lină și cursivă.
Înainte de începerea procesului de sablare jante aluminiu este deosebit de importantă stabilirea rugozității materialului. Pentru aceasta operație există pentru control și măsurători instrumente speciale, probabil că cele mai cunoscute fiind comparatoarele. Aceste dispozitive analizează gradul de rugozitate al suprafețelor destinate sablării prin analize comparative, vizuale și tactile, pe diferite segmente. În final suprafața testată este încadrată într-un anumit segment prestabilit.
Această verificare preîntâmpină utilizarea abuzivă a abrazivului, prevenind astfel deteriorarea prematură a materialului. O altă metodă populară în zilele acestea este folosirea de instrumente digitale. Rugozitate unei suprafețe este de altfel foarte importantă în tot acest proces minuțios de acoperire. Pentru lucrări de sablare jante aluminiu lucrați cu profesioniștii de la SRZPowderCoating.ro!