Lucrările de întreținere care ar trebui efectuate in cazul mașinilor se referă la o mulțime de aspecte, de la cele care țin de buna funcționare a acestora, până la cele care țin estetică. Cu toate acestea, există unele lucrări care au ca efect îmbunătățirea ambelor aspecte. Una dintre acestea este și procedeul de îndreptare a jantelor.
Dacă doriți să aflați când este nevoie de astfel de reparații, precum și care sunt cauzele care duc la apariția acestor defecțiuni, vă invităm să parcurgeți următoarele informații.
Care sunt cauzele care duc la strâmbarea jantelor?
Drumurile din România sunt cunoscute ca fiind destul de afectate de gropi și denivelări, care au un efect negativ asupra autovehiculelor care circulă frecvent pe acestea. În plus, graba și neatenția la volan pot avea o contribuție destul de importantă asupra posibilelor defecțiuni care pot apărea la mașini.
De exemplu, principalele cauze care pot determina apariția unor probleme precum o jantă strâmbă sunt următoarele:
- gropile apărute în asfalt, mai ales cele a căror adâncime este una destul de mare;
- denivelări ale părții carosabile, care apar adesea în urma unui trafic intens;
- bordurile, pe care orice șofer, oricât de experimentat ar fi, le lovește la un moment dat;
- capacele de canal care nu sunt bine așezate sau limitatoarele de viteza, pe care administratorii drumurilor le-au amplasat pe partea carosabilă pentru a preveni conducerea cu o viteză excesivă.
Ce se poate întâmpla dacă nu sunt îndreptate jantele?
Jantele strâmbe nu prezintă un pericol imediat nici pentru șoferi, nici pentru ceilalți participanți la trafic, însă este recomandat să ajungeți cât mai repede cu acestea la un atelier specializat, care are în portofoliu și serviciul de recondiționare jante.
Primele semne pe care le puteți observa când circulați cu o jantă strâmbă sunt ușoare vibrații ale volanului, care în timp pot afecta destul de serios direcția mașinii. De asemenea, în funcție de cât de puternică a fost lovitura și, implicit, cât de strâmbă este janta, pot apărea și alte semne, pe care nu ar trebui să le neglijați. Fie că este vorba despre apariția unei gâlme la nivelul anvelopei sau pierderi de aer, acestea sunt semne imediate care ar trebui să vă trimită rapid către o echipă de profesioniști.
În schimb, dacă alegeți să circulați cu o jantă strâmbă pentru un timp mai îndelungat, pot apărea probleme mai serioase, cum ar fi:
- o eficiență redusă la frânare;
- manevrabilitatea greoaie a autovehiculului;
- uzura neuniformă a anvelopelor;
- rularea la viteze mari va provoca oscilații ale roților.
Cum se efectuează îndreptarea jantelor?
Trebuie menționat că procesul de îndreptare și recondiționare a unei jante strâmbe diferă în funcție de materialul din care este realizată. Astfel că, nu ar trebui să vă speriați dacă aveți jante din oțel și îndreptarea acesteia se face cu ajutorul loviturilor de ciocan, însă această metodă este foarte periculoasă în cazul jantelor din aliaj, a căror îndreptare ar trebui realizată prin încălzirea zonei afectate și corectarea cu ajutorul unei prese hidraulice.
Specialiștii de la SZR Powdercoating știu exact care este procedeul ce trebuie aplicat pentru a îndrepta o jantă strâmbă, iar grija pentru autovehiculele clienților noștri este principalul aspect de care ținem cont în orice situație.