Ce este PCD si la ce ne ajuta?

PCD= Pitch Circle Diameter, in traducere este diametrul cercului imaginar trasat prin centrele gaurilor pentru prezoane ale unei jante. Acest pcd difera de la un producator la altul, de exemplu………

cum se masoara PCD-ul pe mai multe tipuri de prinderi

5/120 inseamna ca jante are 5 gauri pentru prezoane si diametrul cercului imaginar descris de centrele celor 5 gauri este 120mm

Pentru o masuratoare rapida si precisa a distantei se poate folosi un instrument din imagine.

instrument/unealta cu care se masoara PCD-ul

Strangerea prezoanelor pe o janta se face cu o cheie dinamometrica si intr-o anumita ordine, in functie de numarul gaurilor de pe janta.

schema ordinii de strangere a prezoanelor

J sau latimea jantelor

Latimea unei jante se masoara intre marginile interioare , se exprima in inch si este zona de etansare a anvelopei pe janta.

Acesta valoare se regasese de obicei pe spatele jantei.

J7=latimea de 7 inch.

Offset sau ET

Off setul unei jante su ET-ul(Einpresstiefe) este distanta dintre centrul latimii si butucul acesteia, se masoara in mm si poate fi negativ, pozitiv sau zero.

OFF setul unei roti poate fi manipulat pentru a scoate a scoate rotile in afara masinii sau a le ascunde si influenteaza negativ sau pozitiv suspensia si geometria masinii.

Este foarte importanta sa ne documentam inainte de a monta frane mai mari sau atunci cand ne cumparam alte jante mai late pentru a schimba performanatele masinii sau aspectul aceseia.